Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού

Αhttp://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/02/2010_325235λλαγή φρουράς σήμερα στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Ο επί διετίας στην ηγεσία του Στόλου Αντιναύαρχος Γεώργιος Καραμαλίκης παρέδωσε τα καθήκοντα του Αρχηγού ΓΕΝ στον έως σήμερα Α Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο Δημήτριο Ελευσινιώτη, στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, στον Πειραιά, παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.Στην ημερήσια διαταγή του ο απελθών Αρχηγός ΓΕΝ απευθυνόμενος προς «τα πολύτιμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού», εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «όσο δύσκολη κι αν είναι η εποχή που διανύουμε, όσο απαιτητική κι αν έχει γίνει η αποστολή μας, θα συνεχίσετε να επιτελείτε το έργο σας με την ίδια πίστη και αφοσίωση, με υψηλό ηθικό, και πάντα με γνώμονα την αξιοκρατία, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη». Παράλληλα διαβεβαίωσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι «ακόμα και στις παρούσες δύσκολες συνθήκες, όχι μόνο οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές, το Ναυτικό είναι αξιόμαχο και ανά πάσα στιγμή επιχειρησιακά έτοιμο να ανταπεξέλθει δυναμικά και αποτελεσματικά στην αποστολή του, να υπερασπίσει αποτελεσματικά την ακεραιότητα της χώρας και να συνεχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά ως μοχλός της αμυντικής μας διπλωματίας, σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου».
Εξάλλου επισήμανε ότι «δεν πρέπει επ’ ουδενί να διακυβευθεί το υψηλό ηθικό και το όραμα που διακατέχει τα στελέχη μας, η διαθεσιμότητα και ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού στην επιτυχή εκτέλεση της αποστολής του».
Απευθυνόμενος δε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι «για τα θέματα αυτά αλλά και για το καθεστώς του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού, για το νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών, για το ασφαλιστικό, μισθολογικό και συνταξιοδοτικό θέμα των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, από τη θέση ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΝ, έχω λάβει προ πολλού σαφή και κατηγορηματική θέση, την οποία σας έχω εκθέσει αναλυτικά, προφορικώς αλλά και εγγράφως. Θέλω να ελπίζω, συνέχισε, ότι θα σταθείτε αρωγός προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς, όπως άλλωστε και ο ίδιος έχετε χαρακτηριστικά δηλώσει, «η στρατιωτική ιδιότητα και ιδίως η ιδιότητα του Έλληνα αξιωματικού, δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα, αλλά μια ειδική κατάσταση που περιποιεί τιμή και γεμίζει με ευθύνη το κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, για το επίπεδο ζωής του οποίου και της οικογένειάς του, μεριμνά και θα μεριμνά η πολιτεία, με πολλούς τρόπους», δήλωση κύριε υπουργέ, εξαιρετικά επίκαιρη στις μέρες μας», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο νέος Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης επισήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό με κριτήριο τον επαγγελματισμό και την εκπαίδευση του. «Η εκπαίδευση, τόνισε, θα πρέπει να είναι διαρκής και να εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τα ήδη σύγχρονα, υψηλής τεχνολογίας συστήματα που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό έχοντας ως κίνητρο την ολοκληρωτική κατάκτηση της γνώσης του κάθε τομέα, ώστε να καθιστά την αποτελεσματικότητα βέβαιη».
«Της ίδιας σημαντικότητας, παρατήρησε, αποτελεί, η διαθεσιμότητα αξιόμαχων μονάδων στην υπηρεσία της πατρίδας καταδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την επιχειρησιακή ικανότητα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και την ετοιμότητά του να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις πολυδιάστατες απαιτήσεις ενός ευμετάβλητου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, που μας οδηγούν να επιχειρούμε σε ευαίσθητες περιοχές, πέραν του ευρύτερου εθνικού μας ενδιαφέροντος, συμβάλλοντας έτσι στην αμυντική διπλωματία της χώρας.
Όλα τα παραπάνω, τόνισε, για να επιτευχθούν και να αξιοποιηθούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό, εξαρτώνται από το έμψυχο δυναμικό του Πολεμικού Ναυτικού, γι’ αυτό η αξιοκρατία, η ισότητα και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα ορίζουν τις αποφάσεις μου», κατέληξε.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο επίπεδο γνώσεων του απελθόντα Αρχηγού ΓΕΝ Γεώργιου Καραμαλίκη, όσον αφορά στα προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στην ευθύτητα του χαρακτήρα του.
Εξάλλου αναφερόμενος στις εξελίξεις στην οικονομία, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι «ο κάθε πολίτης έχει υποχρέωση να συμβάλει ώστε να ξεπεράσουμε την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα» σημειώνοντας ότι είμαστε «μία χώρα που έχει τεράστιες δυνατότητες, μία χώρα που κανείς δεν έχει δικαίωμα να ταπεινώνει διεθνώς, μία χώρα που μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της πολύ μεγάλες προοπτικές και πολύ μεγάλη ασφάλεια».
Στον απελθόντα Αρχηγό ΓΕΝ δόθηκαν αναμνηστικά δώρα από τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, οι τοπικές αρχές και άλλοι επίσημοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: