Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Επιτροπή αλά Τούρκα

http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/251831

| 27/03/2010 | ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Ανοίγει το φάκελο του απευθείας εμπορίου μέσω Λισαβόνας
Ανοίγει το φάκελο του απευθείας εμπορίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ αφορμής της νέας Συνθήκης της Λισαβόνας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δική της άποψη επί του θέματος, που θέλει τα κατεχόμενα να είναι τρίτη υπό ένταξη επαρχία. Με βάση τη νέα Συνθήκη, ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο εντάσσεται στα ζητήματα συναπόφασης, που σημαίνει ότι λόγο έχει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επικαλούμενη, λοιπόν, η Επιτροπή τη Συνθήκη της Λισαβόνας έφερε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η σχετική έκθεση δόθηκε στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, με εισηγητή τον τουρκικής καταγωγής Βούλγαρο ευρωβουλευτή Καζάκ Μετίν. Σε πρώτη, όπως λέμε, ανάγνωση οι ευρωβουλευτές έχουν δικαίωμα να θέσουν επί της έκθεσης τροπολογίες.
Τουρκικός στόχος
Η τουρκική επιτυχία δεν είναι προκαθορισμένη. Μετά την Ευρωβουλή το θέμα θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο για τη διατύπωση κοινής θέσης και θα επιστραφεί από το Συμβούλιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ξανά στο Συμβούλιο. Υπάρχει το ενδεχόμενο η όλη διαδικασία, επειδή όπως και τώρα έχει πολιτική χροιά και θα πρέπει να ληφθεί απόφαση με πλειοψηφία δύο τρίτων από το Συμβούλιο, να μείνει ξανά παγωμένη σε επίπεδο Συμβουλίου.
Εκτός, λοιπόν, της απόφαση της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπάρχει και η βαρύνουσα θέση του Συμβουλίου, όπου εκεί έχουν λόγο οι κυβερνήσεις. Και η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου έχει διαφορετική θέση από εκείνην της Επιτροπής. Η μεν Επιτροπή ισχυρίζεται ότι τα κατεχόμενα θα πρέπει να λαμβάνουν βοήθεια στη λογική της τρίτης υπό ένταξη περιοχής, ενώ η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου θεωρεί λανθασμένη τη θέση αυτή, διότι με βάση το πρωτόκολλο 10 εντάχθηκε ολόκληρη η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ. Συνεπώς, δεν μπορούν τα κατεχόμενα να θεωρούνται ως τρίτη υπό ένταξη επαρχία. Στην ουσία αρχίζει μια νέα μάχη, η οποία εκτιμάται ότι θα πάρει και αυτή χρόνο, χωρίς να μπορεί κάποιος να προβλέψει το αποτέλεσμα. Στόχος, βεβαίως, της Επιτροπής και της τουρκικής πλευράς είναι να διατυπώσουν μέσω του Ευρωκοινοβουλίου φιλοτουρκική θέση για να πιέσουν, μαζί με την Επιτροπή, το Συμβούλιο.

Συνεννόηση με Άγκυρα

Αληθές, βεβαίως, είναι ότι η Επιτροπή έχει έρθει σε επαφή με την Τουρκία και ο κ. Φούλε είχε συζητήσει το θέμα προ δέκα ημερών με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προχθές με τον Εγκεμέν Μπαγίς στις Βρυξέλλες. Οι κινήσεις που αφορούν στο άνοιγμα του φακέλου για το απευθείας εμπόριο είναι ενταγμένες στην πολιτική του της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης του «απευθείας εμπορίου», που συνιστά πάγιο τουρκικό αίτημα με στόχο να οδηγήσει στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Ήδη, έχουν αρχίσει από πλευράς ευρωβουλευτών κινήσεις, ώστε να ακουστούν οι θέσεις της κυπριακής Κυβέρνησης. Οι κινήσεις αυτές στηρίζονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2004, που τονίζει ότι η όποια στήριξη προς τους Τ/κ πρέπει να συντελεί και να οδηγεί στην επανένωση.

1 σχόλιο:

andromedios είπε...

Ο.Ε.Α. ΠΡΟΣ Ο.Υ.Κ. ΚΑΙ ΛΟΚΑΤΖΗΔΕΣ

http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2010/03/blog-post_28.html