Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Ο απόλυτος αυτοεξευτελισμός της Ρωσίας με τον Ερντογάν – Ούτε «τσίπα», ούτε «μπέσα»!



Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας
Πρωτοφανής αυτοεξευτελισμός της Ρωσίας. Μετά τα όσα συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες, μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά F-16, με τους Ρώσους να καρφώνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με σειρά αναφορών, τις σχέσεις Ερντογάν με το Ισλαμικό Κράτος (λαθρεμπόριο πετρελαίου, αρχαιοκαπηλίες και μεταφορά οπλισμού), τις απειλές και τις απαξιωτικές ύβρεις, τώρα το ρωσικό Sputnik, η «φωνή του Πούτιν», πλέκει ύμνους σε μια πιθανή συμμαχία Τούρκων και Ρώσων.

Και ναι μεν υπάρχει το επιχείρημα ότι στις διεθνείς σχέσεις υπάρχουν μόνο συμφέροντα, αλλά πρέπει να υπάρχει και λίγη «τσίπα».

Δυστυχώς όμως η υπερηφάνεια χάθηκε όταν τόσο στη Ρωσία όσο και στην Τουρκία κυβερνάνε οι ντόπιες «μαφίες».

Οι μαφίες και οι συμμορίες, όπως είναι γνωστό, δεν έχουν πρόβλημα τη μία ημέρα να σφάζονται και την επόμενη να αγαπιούνται.

Και σε ό,τι αφορά το tribune.gr, ουδέποτε είχαμε «ψευδαισθήσεις» περί Ρωσίας, ούτε φυσικά πιστέψαμε στο ελάχιστο τις ψευδοπροφητείες περί «ξανθού γένους» κι άλλες παλαβομάρες. Το TRIBUNE πάντα έγραφε ότι η Ελλάδα είναι Δύση και ότι οι Έλληνες έχουν μόνο ένα φυσικό σύμμαχο, ιδιαίτερα στη σημερινή αλλοπρόσαλλη εποχή, τις ΗΠΑ.

Ούτε περιμένουμε ότι οι εγχώριοι «ρωσόφιλοι», άνθρωποι που πείθονται συνήθως από παραλογισμούς, θα εγκαταλείψουν τον έρωτά τους για τον Πούτιν. Μόνο ένα πράγμα να σκεφτούν όλοι αυτοί. Τι θα έλεγαν εάν Αμερικανός Πρόεδρος φερόταν όπως ο κατά φαντασία «τσάρος».

Το Sputnik φιλοξενεί τις δηλώσεις του Βλάντιμιρ Σοτνίκοφ, ερευνητή στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο οποίος είναι από τους αισιόδοξους της νέας αρχής στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας.

«Θεωρώ ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα βρουν κοινό έδαφος σε βασικά θέματα», δήλωσε ο ίδιος στο Ria Novosti.

Οι σχέσεις των δύο «έφτιαξαν» (δεν ήταν και πολύ δύσκολο από ό,τι φάνηκε) μόλις ο Ερντογάν έστειλε επιστολή συγγνώμης στον Πούτιν, ενώ το γεγονός ότι η Μόσχα ειδοποίησε την Άγκυρα για το πραξικόπημα, παραδέχεται το Sputnik, είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν ακόμα πιο κοντά.

Η Ρωσία που επί ολόκληρους μήνες εξευτέλιζε την Τουρκία παγκοσμίως, αποκαλύπτοντας τις βρομοδουλειές του Ερντογάν με τους τζιχαντιστές, τώρα είναι έτοιμη -όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Ρώσου αναλυτή- να ξεπλύνει εκείνον που αποκαλούσε αρχιτρομοκράτη και λαθρέμπορο πετρελαίου.

«Η ηθική και πολιτική υποστήριξη της Ρωσίας είναι εξαιρετικά σημαντική για τον Τούρκο ηγέτη στην αντιπαράθεσή του με τους δυτικούς εταίρους του που προέκυψε με το πραξικόπημα».

Από τη σειρά της, λέει ο ίδιος, «η Μόσχα θέλει να αναγνωρίσει η Άγκυρα τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας στη Συρία, που είναι ιδιαίτερα εμφανή στην παρούσα στιγμή».

Η ρωσική ηγεσία, σύμφωνα με τον Σοτνίκοφ, «ελπίζει ότι η Τουρκία θα δώσει τη δέουσα προσοχή στον πόλεμο ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία».

Μιλάμε πάντα για την ίδια Τουρκία και τον ίδιο Πρόεδρο που πριν λίγο καιρό τον κατηγορούσαν οι Ρώσοι ως τρομοκράτη.

Οι Ρώσοι θέλουν ο Ερντογάν να σφραγίσει τα σύνορά του με τη Συρία, δηλαδή να πάψει να ανεφοδιάζει τους τζιχαντιστές, ώστε να εξασφαλιστεί η συριακή νίκη στο Χαλέπι.

«Εάν ο Ερντογάν πραγματικά αποφασίσει να κλείσει αυτά τα «παράθυρα», τότε η νίκη του Άσαντ θα γίνει πραγματικότητα, όχι μόνο στο Χαλέπι αλλά σε όλη τη βορειοδυτική Συρία. Σε αντάλλαγμα η Ρωσία θα μπορούσε να μεσολαβήσει ενεργά για την επίλυση του κουρδικού θέματος».

Πρώτον, η Ρωσία δεν μπορεί να μεσολαβήσει σε κανένα κουρδικό θέμα διότι δεν έχει καμία επιρροή στους Κούρδους.

Οι Κούρδοι σοφά επέλεξαν να γίνουν σύμμαχοι των ΗΠΑ και δεν ανταποκρίθηκαν στο ρωσικό φλερτ. Διότι οι Κούρδοι γνωρίζουν καλά πόσο μεγάλοι κωλοτούμπες και διαχρονικά αναξιόπιστοι είναι οι Ρώσοι.

Δεύτερον, οι Ρώσοι ζητάνε από τον Ερντογάν να ξεχάσει τους νεο-οθωμανικούς σχεδιασμούς του, δηλαδή να μετατρέψει τη βορειοδυτική Συρία σε προτεκτοράτο του μέσω των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Του ζητάνε να πάψει να τους υποστηρίζει και να τους εγκαταλείψει στη μοίρα τους. Αυτό όμως ο Ερντογάν στην πραγματικότητα δεν μπορεί να το κάνει, διότι όλοι αυτοί είναι «δικοί του» άνθρωποι, είναι οι μισθοφόροι και υποστηρικτές του. Αυτούς κατέβασε στον δρόμο για να «σταματήσει» το πραξικόπημα.

Εάν ο Ερντογάν μπορούσε ή ήθελε να τους «πουλήσει» θα το είχε πράξει ήδη, εδώ και δύο χρόνια, που του ζητάνε οι Αμερικανοί να σφραγίσει τα σύνορα με τη Συρία αλλά δεν το κάνει.

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να ζητήσει η Ρωσία από τον Ερντογάν, ό,τι και να συμφωνήσει ο Ερντογάν, οι συμφωνίες μεταξύ μαφιόζων ξέρουμε ότι δεν κρατάνε και λίγη αξία έχουν.

Μόνο εάν νιώθουν και οι δύο στριμωγμένοι μπορεί να κρατήσουν τον λόγο τους. Και η αλήθεια είναι ότι έχουν στριμωχτεί. Ο Πούτιν έχει σημαντικό πρόβλημα και με τις τιμές των πετρελαίων που του «τινάζουν» την οικονομία. Βασικά αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του Πούτιν.

Σε κάθε περίπτωση ο αυτοεξευτελισμός της Ρωσίας είναι γεγονός. Διότι πώς αλλιώς μπορεί κανείς να περιγράψει, πέρα από αυτοεξευτελισμό, αυτή την ξαφνική διάθεση να τα βρει με εκείνον που αποκαλούσε τρομοκράτη και λαθρέμπορο πετρελαίου, με τον ίδιο που της ετοίμαζε αντάρτικο Τάταρων στην Κριμαία και την απειλούσε με τζιχάντ στον Καύκασο.

Το tribune.gr δεν ξεχνά, το TRIBUNE είναι εδώ για να υπενθυμίζει και να αποκαλύπτει…
ΠΗΓΗ: http://www.tribune.gr/world/news/article/272744/o-apolitos-aftoexeftelismos-tis-rosias-ton-erntogan-oute-tsipa-oute-mpesa.html                                      ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ       ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: