Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

russia_turkey Η Τουρκία σε νέο ρόλο στη Συρία με τις ρωσικές ευλογίες και θύμα τους Κούρδους;

russia_turkey


Το αιματηρό “παιχνίδι” στη Συρία,αλλάζει.Η επαναπροσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας φαίνεται ότι αλλάζει πολλά δεδομένα στην περιοχή με τη Δαμασκό να επιτίθεται κατά Κούρδων και την Άγκυρα να δηλώνει έτοιμη να εμπλακεί στην κρίση με τελείως όμως διαφορετικό ρόλο.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν ενδιαφέρον και δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής μας.Εννοούμε της κυβερνητικής προσοχής…
Η συριακή αεροπορία για δεύτερη ημέρα έχει στείλει αεροσκάφη της για πτήσεις πάνω από τη βορειοανατολική συριακή πόλη Χασάκα.Την πόλη ελέγχουν στο μεγαλύτερο μέρος της  Κούρδοι αντάρτες  οι οποίοι υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.Το υπόλοιπο κομμάτι ελέγχεται από κυβερνητικές δυνάμεις. Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε την Συρία να σταματήσει τις επιθέσεις,αλλά προς το παρόν η Δαμασκός την αγνοεί.
Χθες βράδυ όπως έγραψε το Militaire.gr υπήρξε εμπλοκή αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών με Su-24 της αεροπορίας της Συρίας.
Οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 15% του πληθυσμού της χώρας αυτής, προχώρησαν στην αυτοανακήρυξη τον Μάρτιο μιας “ομόσπονδης περιφέρειας” και φιλοδοξούν να συνδέσουν τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους στη βόρεια Συρία.
Σ΄ αυτό το σκηνικό προκαλεί εντύπωση η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη συριακή κρίση μέσα στους έξι επόμενους μήνες ώστε η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα να μην διασπαστεί εθνοτικά.Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η διαπίστωσή του ότι η Δαμασκός “έχει καταλάβει ότι οι Κούρδοι είναι πλέον απειλή για τη Συρία” και χαρακτήρισε την κατάσταση στην Συρία ως κάτι νέο.
Επιπλέον πριν από λίγο η τουρκική βουλή ενέκρινε την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ.Τυπική μεν η διαδικασία αλλά έχει τη σημασία της.
Προφανώς ότι όλα αυτά συμβαίνουν μετά από τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη μόνο τυχαίο δεν είναι…
Η Τουρκία μπορεί στα μάτια μας να φαίνεται ως μία χώρα σε απόλυτη κρίση.Παρόλα αυτά όμως φαίνεται ότι αυτό δεν την κρατά καθόλου μακρυά από το γεωπολιτικό παιχνίδι της περιοχής.Αντιθέτως την κινητοποιεί.Σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει βαλτώσει εδώ και χρόνια κι έχει “κολλήσει” στο …δόγμα “παρακολουθούμε τις εξελίξεις”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: