Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Και η ExxonMobil προχωρά: Δύο γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ το β’ εξάμηνο του 2018


Χάρτης της κυπριακής ΑΟΖ με τα οικόπεδα για τα οποία έχουν δοθεί άδειες ερευνών. ΚΥΠΕ
Δύο γεωτρήσεις προγραμματίζει η ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όπως δήλωσε σε Διάσκεψη Τύπου την Τετάρτη ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας για την Ευρώπη, Ρωσία και Κασπία Tristan Aspray.
Η εταιρεία εξασφάλισε τον Απρίλιο του 2018, σε συνεργασία με την Qatar Petroleum την άδεια εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας ξεκαθάρισε ότι τα μελλοντικά βήματα της εταιρείας θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των ερευνών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν τα δεδομένα το επιτρέψουν, η εταιρεία να συμμετέχει στην κατασκευή τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Κύπρο.
Όπως ανέφερε, αφού ο ολοκληρώθηκε η απόκτηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, γίνεται προκαταρκτική ‘ταχεία επεξεργασία’ των δεδομένων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τελική επεξεργασία των γεωφυσικών δεδομένων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Είπε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συμβάσεις για τις εξέδρες γεώτρησης και ο σχεδιασμός των φρεατίων και τις επόμενες εβδομάδες η εταιρεία θα προχωρήσει στην προκήρυξη προσφορών. Έχουν επίσης μελετηθεί τα θέματα που αφορούν τη βάση εργασιών, τα σκάφη ανεφοδιασμού και άλλες συναφείς υπηρεσίες και βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες συμβάσεων.
Παράλληλα γίνεται απόσπαση τοπικού προσωπικού της ExxonMobil στο πρόγραμμα υπεράκτιων ερευνών και προσθήκη επιπλέον προσωπικού συμπεριλαμβανομένων και Κυπρίων. Υπάρχει επίσης συνεργασία με την κυβέρνηση για την ανάπτυξη τοπικών δεξιοτήτων με βάση την κατάρτιση και μαθητεία, ενώ δίνονται υποτροφίες και στήριξη για την αγορά εξοπλισμού.
Σημειώνοντας τα σημαντικά ευρήματα φυσικού αερίου στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ, ο κ. Aspray είπε ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες εξερεύνησης. Ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα σημαντική αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα της γεώτρησης, αφού η γεωλογία μπορεί να αλλάζει σημαντικά σε μικρές αποστάσεις.
Αναφερόμενος στους κοινούς στόχους της εταιρείας από τη συνεργασία της με την Κύπρο ο κ. Aspray ανέφερε ότι αυτοί είναι τα εισοδήματα από το έργο, η τόνωση της οικονομίας, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η ενεργειακή προμήθεια της Κύπρου και τα κέρδη από τις εξαγωγές. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπρόσθετα έσοδα από εξαγωγές για την Κύπρο, «αν μπορέσουμε να κτίσουμε ένα μεγάλο τερματικό ΥΦΑ κάτι στο οποίο ελπίζουμε».
Είπε επίσης ότι η εταιρεία βλέπει τη συνεργασία της με την Κύπρο ως την αρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας.
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της Κύπρου, σημείωσε ότι η χώρα έχει ένα ξεκάθαρο όραμα για το θέμα των υδρογονανθράκων, πιθανά κοιτάσματα, περιφερειακή εμπειρία, λεπτομερή γνώση της τοπικής γεωλογίας και του περιβάλλοντος, ανεπτυγμένη τοπική βιομηχανία και προσοντούχο δυναμικό. Από την άλλη, ανέφερε, η ExxonMobil διαθέτει παγκόσμια εμπειρία, δικής της τεχνολογία, αριστεία σε διεθνή μεγάλα έργα, παγκόσμια αγορά, οικονομική δυνατότητα και το κατάλληλο προσωπικό και δυνατότητες εκπαίδευσης επιτόπιου προσωπικό.
Ανέφερε επίσης ότι με την Qatar Petroleum με την οποία εξασφάλισαν σε κοινοπραξία τα δικαιώματα για το τεμάχιο 10, έχουν πολλαπλές συνεργασίες σε τεχνολογικά επιτεύγματα, με τις μεγαλύτερες αλυσίδες παραγωγής και τα μεγαλύτερα πλοία για μεταφορά φυσικού αερίου. Είπε επίσης ότι το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο.
Ο περιφερειακός αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στον κόσμο, τόνισε επίσης ότι σύμφωνα με τις μελέτες της ExxonMobil η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί περίπου 25% κατά τα έτη 2015-2040, ενώ η ζήτηση φυσικού αερίου αυξάνεται σημαντικά και αποκτά μεγαλύτερο μερίδιο σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη και η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των εισαγωγών παγκοσμίων. Ανέφερε ακόμα ότι το εμπόριο του ΥΦΑ ανά το παγκόσμιο θα σημειώσει πάνω από 2,5 φορές αύξηση από το 2015 μέχρι το 2040.
Αναφέρθηκε επίσης στις προηγμένες τεχνικές σεισμικής απεικόνισης και τις δυνατότητες για γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη και αναπτύξεις που διαθέτει η εταιρεία.
Εξάλλου στην παρουσίασή του στη διάσκεψη, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας στην Κύπρο Βαρνάβας Θεοδοσίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις βασικές δραστηριότητες της εταιρείας, με παρουσία σε έξι ηπείρους, πέραν των 71,000 υπαλλήλων και κορυφαία τεχνολογία στη βιομηχανία υδρογοναθράκων.
Λακκοτρύπης: Στρατηγικά σημαντική η παρουσία της of ExxonMobil στην Κύπρο
Η κυβέρνηση της Κύπρου αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της παρουσίας της ExxonMobil και της Qatar Petroleum στην ΑΟΖ της Κύπρου και για πρώτη φορά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε στην ομιλία του στην διάσκεψη ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
Παρόντες ήταν επίσης ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της παρουσίας της ExxonMobil εδώ και 60 χρόνια στην Κύπρο στην πώληση πετρελαιοειδών, είπε ότι τον Απρίλιο του 2017, ύστερα μια σκληρή διαδικασία διαπραγματεύσεων η Κύπρος έγινε επίσης εταίρος με την εταιρεία, όπως και με την Qatar Petroleum, στη διερεύνηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα προχωρήσουν και στην εκμετάλλευσή του.

Αναγνώρισε επίσης τη σημασία της μεγάλης εμπειρίας και του οικονομικού βάθους της εταιρείας στο πεδίο των υδρογονανθράκων και ειδικότερα του ΥΦΑ.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 06/09/2017 15:59

http://mignatiou.com/2017/09/ke-i-exxonmobil-prochora-dio-geotrisis-stin-kipriaki-aoz-to-v-examino-tou-2018/
Bookmark and Share                    
             ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: