Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

ΜΑΘΙΟΥ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ: Ο ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΠΕΖΟΝΑΥΤΗΣ, ΠΡΩΗΝ ΜΠΟΞΕΡ ΚΑΙ ΝΥΝ ΒΟΗΘΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΜΑΝΧΑΤΑΝ ΠΟΥ ΕΞΑΡΘΡΩΝΕΙ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΩΝ ΜΕ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ









Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει η κατάσχεση κλεμμένων αρχαίων από την Ελλάδα που βρέθηκαν σε σπίτι δισεκατομμυριούχου στο Μανχάταν.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψαν οι New York Times, οι Αρχές της Νέας Υόρκης εισέβαλαν στο γραφείο και στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Στάινχαρτ, στο Μανχάταν, κατάσχοντας πολλά αρχαία έργα που, όπως λένε, έχουν κλαπεί από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο Μάικλ Στάινχαρτ





Οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας του γενικού εισαγγελέα του διαμερίσματος του Μανχάταν, Σάιρους Βανς Τζούνιορ, να επαναπατρισθούν κλεμμένες αρχαιότητες, που ανακαλύφθηκαν στη Νέα Υόρκη, στις χώρες καταγωγής τους.

Ανάμεσα στα κατασχεθέντα ήταν μια αρχαιοελληνική λευκή λήκυθος, από τον 5ο αιώνα π.Χ., η αξία της οποίας εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 380.000 δολάρια:



Επίσης, κατασχέθηκαν φιγούρες της Πρωτοκορινθιακής Περιόδου (από τον 7ο π.Χ. αιώνα) που απεικονίζουν μια κουκουβάγια και μια πάπια, με τα δύο αυτά έργα να εκτιμάται ότι αξίζουν μαζί 250.000 δολάρια:






Στην όλη επιχείρηση και γενικότερα στις επιχειρήσεις εντοπισμού κλεμμένων αρχαιοτήτων κεντρικό ρόλο διαδραματίζει ένας Ελληνας: Ο Μάθιου Μπογδάνος, βοηθός του εισαγγελέα του Μανχάταν, πρώην μποξέρ και συνταγματάρχης του Σώματος Πεζοναυτών εν εφεδρεία.

Ο Μπογδάνος έχει καταγωγή από τη Λήμνο. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη από Έλληνες γονείς, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει από την Ελλάδα.

Από σερβιτόρος, πεζοναύτης και βοηθός εισαγγελέα

Σε νεαρή ηλικία, δούλευε ως σερβιτόρος στην οικογενειακή επιχείρηση (ελληνικό εστιατόριο) στο κάτω Μανχάταν, μέχρι τη στιγμή που κατετάγη στο Σώμα Εφεδρείας των Πεζοναυτών των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 1977, ενώ ήταν ακόμα νεοσύλλεκτος.

Έντεκα χρόνια μετά, το 1988, παραιτήθηκε από την ενεργό δράση για να γίνει μέλος του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν, ωστόσο επέστρεψε στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους.



Έχει συμμετάσχει στις επιχειρήσεις αντιμετώπισης του εμπορίου ναρκωτικών στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ και ήταν ενεργός κατά τη διάρκεια της επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», ενώ έχει συμμετάσχει σε αποστολές σε Νότια Κορέα, Λιθουανία, Γουιάνα, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Κοσσυφοπέδιο.

Τον Μάρτιο του 2003 προήχθη σε συνταγματάρχη και μετατέθηκε στο Ιράκ. Εκεί ήταν που άρχισε να ασχολείται με τις κλεμμένες αρχαιότητες, με αφορμή τη λεηλασία του Μουσείου του Ιράκ στη Βαγδάτη, που είχε ως αποτέλεσμα να κλαπούν χιλιάδες πολύτιμες αρχαιότητες.

Ανέλαβε -για πάνω από πέντε χρόνια- την ευθύνη για την ανάκτηση των κλεμμένων αρχαιοτήτων, επιτυγχάνοντας να ανακτήσει μέχρι το 2006 περίπου 10.000 αντικείμενα (μεταξύ των αρχαιοτήτων που ανακτήθηκαν ήταν το «Αλαβάστρινο βάζο από την Ουρούκ» και η «Μάσκα της Warka»).

Ο Μπογδάνος με τη «Μάσκα της Warka»


Μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2005 του απονεμήθηκε το Εθνικό Μετάλλιο Ανθρωπιστικών Σπουδών από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους -τον νεότερο- για τη συμβολή του στην ανάκτηση των αρχαιοτήτων.


Το 2009 μετατέθηκε στο Αφγανιστάν ως μέλος δυνάμεων καταστολής ανταρτοπόλεμου του ΝΑΤΟ, ενώ αποδεσμεύτηκε πίσω στην Εφεδρεία των Πεζοναυτών τον Σεπτέμβριο του 2010 και επέστρεψε στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν.


Η δράση του



Ο 61χρονος σήμερα Μάθιου Μπογδάνος (παντρεμένος, με 4 παιδιά) είναι αυτός που σχεδιάζει τις μυστικές επιχειρήσεις για την εξάρθρωση κυκλωμάτων αρχαιοκαπήλων που έχουν αρπάξει σπάνια αρχαία. Μάλιστα, με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε για πρώτη φορά τμήμα αρχαιοκαπηλίας στη νεοϋορκέζικη Εισαγγελία, με την υπηρεσία να θέτει ως προτεραιότητά της τον εντοπισμό αρχαιοτήτων που κυκλώματα έχουν αρπάξει από τον ελληνικό χώρο και τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα.
Πρόσφατα είχε έρθει στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή, για να συμμετάσχει σε διημερίδα με θέμα «Αρχαιοκαπηλία: Ιστορία, πολιτιστική, πολιτική και νομική διαχείριση» που διοργάνωσε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Στη Βαβυλώνα, το 2003 (τρίτος από αριστερά)
Από εκεί, ο Μπογδάνος μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής»... 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...             ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ   ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: