Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Τι ακριβώς γίνεται στο Αφρίν;

του Σάββα Καλεντερίδη
Εδώ και 49 ημέρες συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση με το σουρεαλιστικό όνομα «Κλάδος Ελαίας», που ξεκίνησε η Τουρκία εναντίον της επαρχίας Αφρίν, όπου λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια το ομώνυμο καντόνι. Στην επιχείρηση συμμετέχουν περίπου 25.000 Τούρκοι στρατιώτες, άρματα, τεθωρακισμένα, πυροβολικό, μηχανικό, επιθετικά ελικόπτερα, μη επανδρωμένα και μαχητικά αεροσκάφη F-16. Συμμετέχουν επίσης περίπου 20.000 μισθοφόροι του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), τρομοκράτες της Αλ Κάιντα και 1.700 τρομοκράτες του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters.
Η Τουρκία έχει εισβάλει σε μια ξένη χώρα, επικαλούμενη το Άρθρο 51 του ΟΗΕ, το οποίο λέει:
Καμία διάταξη αυτού του Χάρτη δεν θα εμποδίζει το φυσικό δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής νόμιμης άμυνας, σε περίπτωση που ένα Μέλος των Ηνωμένων Εθνών δέχεται ένοπλη επίθεση, ως τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πάρει τα αναγκαία μέτρα για να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Τα μέτρα που θα παίρνουν τα Μέλη των Ηνωμένων Εθνών κατά την άσκηση αυτού του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας θα ανακοινώνονται αμέσως στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και σε καμία περίπτωση δεν θα θίγουν την εξουσία και την υποχρέωση που έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα μ’ αυτόν το Χάρτη, να αναλαμβάνει οποτεδήποτε τη δράση που κρίνει αναγκαία για τη διατήρηση ή για την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν δέχτηκε καμία επίθεση από το Αφρίν και ότι ορισμένες επιθέσεις με ρουκέτες, που έγιναν λίγες μέρες πριν από την εισβολή, εναντίον κατοικημένων τόπων στους γειτονικούς με το Αφρίν νομούς Αντιόχειας και Κιλίς, καταγγέλθηκε από τους Κούρδους ότι ήταν προβοκάτσιες της ίδιας της Τουρκίας, για να αποκτήσει «άλλοθι» για την εισβολή, η οποία αναμένεται να μετατραπεί σε κατοχή, κατά τα πρότυπα της Κύπρου.
Όμως πριν φράσουμε στην επιχείρηση εισβολής έχει ενδιαφέρον να δούμε τι προηγήθηκε.
Καταρχάς η επαρχία Αφρίν ήταν μια όαση προστασίας της ανθρώπινης ζωής, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασφάλειας του κόσμου που ζούσε ή είχε καταφύγει εδώ από την αγριότητα του πολέμου στη Συρία. Δεν πάτησε πότε το πόδι του στο Αφρίν το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα και ο ΕΣΣ, ενώ ο στρατός της Συρίας είχε αποσυρθεί για να υπερασπιστεί το Χαλέπι, τη Λατάκια και τη Δαμασκό.
Τη διοίκηση της επαρχίας την είχαν αναλάβει τα στελέχη του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) και οι ίδιοι οι πολίτες, η πλειονότητα των οποίων είναι Κούρδοι, και την ασφάλεια οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Την υψηλή εποπτεία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας είχε ο ρωσικός στρατός, ο οποίος διέθετε σταθμούς και σχετικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφρίν.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία διατείνεται ότι διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατίας χαρακτηρίζοντας το PYD τρομοκρατική οργάνωση, τον Οκτώβριο του 2014 είχε καλέσει και φιλοξένησε στην Άγκυρα τον μέχρι πρότινος ηγέτη του Σαλίχ Μουσλίμ, ο οποίος είχε στην τουρκική πρωτεύουσα ημιεπίσημες επαφές και συνομιλίες.
Πότε άλλαξαν όλα και πώς αποφάσισε η Τουρκία να εισβάλει στο Αφρίν;
Όλα άλλαξαν όταν ο Ερντογάν, μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24, τις 24 Νοεμβρίου 2015, έστειλε την επιστολή συγνώμης στον Πούτιν, στις 27 Ιουνίου 2016, για να ακολουθήσει η συνάντησή τους στην Αγία Πετρούπολη, στις 9 Αυγούστου του ίδιου έτους.
Τους προηγούμενους μήνες η Ρωσία είχε επιβάλει σκληρά οικονομικά μέτρα σε όλους τους τομείς, και όταν ο Πούτιν έκανε μια προχωρημένη αναφορά στο Κουρδικό, ο… σουλτάνος αναγκάστηκε να γονατίσει στον… τσάρο και έκτοτε η Ρωσία ασκεί υψηλή στρατηγική μέσα...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news                                                                                  ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ  ΕΔΩ                         

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΓΙΑΝΝΗ       

Δεν υπάρχουν σχόλια: