Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Ελικόπτερα Kiowa: Κατακυρώθηκε η προμήθειά τους με υπογραφή Καμμένου



Κατακυρώθηκε σήμερα με την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου η προμήθεια των 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior που θα ενισχύσουν τη "φαρέτρα" του ΓΕΣ και ειδικότερα της Αεροπορίας Στρατού. Το κόστος της προμήθειας θα υπερβεί τα 44 εκατομμύρια ευρώ. Η σχετική απόφαση αναρτήθηκε νωρίς το μεσημέρι στη Διαύγεια.

Τα Kiowa για το Γενικό Επιτελείο Στρατού είναι πολλαπλασιαστής ισχύος όπως άλλωστε είχε πει με ξεκάθαρο τρόπο και ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής. Όπως είχε εξηγήσει “Στο πλαίσιο της δομής δυνάμεων και λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει να μειωθούμε για να αυξήσουμε τη στελέχωσή μας στις μονάδες που θα μείνουν, παίρνουμε κάποια αντίμετρα, ως πολλαπλασιαστής ισχύος για να ισορροπήσουμε την σε εισαγωγικά μείωση.”

Επιπλέον στα πλεονεκτήματα, καταρχήν το επιχειρησιακό, που θα δώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις, η ένταξη των Kiowa στο ελληνικό οπλαστάσιο είχε επισημάνει: “Αλλάζει όλη τη μορφή του αγώνα στον Έβρο και στα νησιά. Ιδιαίτερα στον σχηματισμό αποκτούμε ένα όπλο άμεσο.” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Να φανταστούμε ότι το Καστελόριζο είναι 72 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο, αυτά με τα 93 χλμ τα οποία πάνε μας δίνουν τη δυνατότητα σε 43 λεπτά να είμαστε εκεί. Να επιχειρήσουμε και να γυρίσουμε. Ενώ πρώτα δεν γινόταν αυτό. Έπρεπε να στείλουμε Chinook. Παράλληλα μας δίνει μια επιπλέον δυνατότητα στο Search Operation”

Τι θα "φοράνε" οι "Ινδιάνοι" 

Από τα 70 Kiowa που αποκτώνται, τα 36 μας παρέχονται "πλήρη" και συγκεκριμένα:
  • Με όλους τους ασυρμάτους
  • Όλα τα βοηθήματα αεροναυτιλίας
  • Όλα τους τα όπλα, δηλαδή: Πολυβόλο 050, ρουκέτες 7 χιλιοστών ή Hell Fire.

Τα υπόλοιπα 24 μας παρέχονται με τις ίδιες δυνατότητες των 36, αλλά με έναν ασύρματο αντί για τρεις που έχει κάθε ελικόπτερα και θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση. Τα εναπομείναντα 10 θα αποτέλεσουν το απαραίτητο στόκ ανταλλακτικών.

Τι δείχνει η οικονομοτεχνική μελέτη

Η οικονομοτεχνική μελέτη δείχνει οτι εάν κάθε ελικόπτερο πραγματοποιήσει 250 ώρες πτήσης το χρόνο, τα ανταλλακτικά του και η υποστήριξή του είναι για 4 έως 6 χρόνια. Ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΣ, μάλιστα φέρνοντας ως παράδειγμα τις ώρες πτήσεις των υπόλοιπων πτητικών μέσων είχε αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή:
  • Τα Απάτσι πετάνε γύρω στις 32 ώρες/χρόνο,
  • Τα Σινούκ γύρω στις 46 ώρες/χρόνο.

Δείτε τι λέει η απόφαση για την κατακύρωση της προμήθειας













ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ   ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: